Keti Koti Viering Alphen 2023

Scroll

Het slavernijverleden is een pijnlijk, belangrijk en tot voor kort onderbelicht onderdeel van onze gedeelde geschiedenis. Vanaf 1 juli 2023 wordt hier in het hele Koninkrijk extra aandacht aan besteed tijdens het Herdenkingsjaar Slavernijverleden. Slavernij 150 jaar geleden afgeschaft Op 1 juli 1863 werd de slavernij bij wet afgeschaft in Suriname en de Caraïbische eilanden. Toen nog koloniën van het Nederlands Koninkrijk. Een groot deel van de tot slaaf gemaakten moest hierna nog 10 jaar lang op de plantages werken. Dit gebeurde onder staatstoezicht en was om de “schade van deze maatregel” te beperken voor de plantagehouders. Daarom stopte de slavernij voor velen in het toenmalige Koninkrijk pas echt in 1873. Op 1 juli 2023 is dat 150 jaar geleden. Vanaf 1858 tot lang na 1873 werden ook mensen uit Azië onderworpen aan zware arbeid in Suriname onder het Nederlandse koloniale bewind. Tijdens het Herdenkingsjaar staat het Nederlands Koninkrijk stil bij deze pijnlijke geschiedenis. En bij hoe deze geschiedenis vandaag de dag nog een rol speelt in het leven van mensen.

De eerste ‘Keti Koti Alphen’ staat in het teken van horen, zien, ruiken, proeven en voelen wat Keti Koti is. Wat vieren we nu eigenlijk? Waarom is het delen van deze geschiedenis belangrijk? Wat betekent de geschiedenis van toen, vandaag de dag voor ons samenleven en samenwerken in Alphen?

We nemen je op een zinnenprikkelende reis waarin je kennismaakt met de, voor de meesten van ons, onbekende geschiedenis van het koloniaal- en slavernijverleden van Nederland en waar ook Alphen zijn zichtbare sporen in heeft.

Slavernij 150 jaar geleden afgeschaft. Dit jaar is het herdenkingsjaar slavernijverleden.

Op donderdag 6 juli nemen we de aftrap voor het herdenkingsjaar in Alphen aan den Rijn. Het hele jaar tot en met 1 juli 2024 vinden verschillende activiteiten plaats waar je meer over de geschiedenis te weten komt.

Iedereen is welkom op donderdag 6 juli in het nieuwe buurthuis Mozaïek, Parelstraat 2 in Alphen Noord. Aanvang 15:30 uur (inloop). Start programma 16:00 uur.

 

Waarom Keti Koti Viering Alphen 2023?

Keti Koti is een Surinaamse term voor gebroken ketenen en markeert een moment in de afschaffing van de slavernij, namelijk 1 juli 1863 officieel en 1873 in de praktijk. Dat vieren en herdenken we met Keti Koti: 'verbroken ketenen'. Belangrijk, omdat we kennisnemen van de onbeschreven bladzijdes van de geschiedenis. De onbekende verhalen worden verteld. We gaan met elkaar in gesprek. We proeven en ruiken aan de geschiedenis. Het brengt ons dichter bij elkaar om samen trots te zijn op het afschaffen van slavernij, op onze grondwet, op gelijkwaardigheid.

  • Wie: alle bewoners van de gemeente Alphen aan den Rijn en de kernen Aarlanderveen, Alphen aan den Rijn, Benthuizen, Boskoop, Hazerswoude-Dorp, Hazerswoude-Rijndijk, Koudekerk aan den Rijn en Zwammerdam en de buurtschap Groenendijk.
  • Wanneer: donderdag 6 juli 2023
  • Tijd: 15:30 – 19:30 uur
  • Waar: Buurthuis Mozaïek, Parelstraat 2, Alphen aan den Rijn

 

Programma:

Image
Programma Keti Koti Alphen

 

Download en deel hieronder de officiële Keti Koti flyers (voor een groter programmatabel): 

 

 

Doe mee
Wij streven naar een gemeente waarin iedereen zichzelf mag en kan zijn. Doe mee en zet je in voor een veilige en inclusieve stad waarin discriminatie en uitsluiting geen kans krijgt.
Word lid
Ervaar jij zelf ook discriminatie of zie je het in je omgeving gebeuren? Melden helpt!
Discriminatie melden