Iris meldde discriminatie bij Discriminatie.nl | Lees hier haar verhaal

5m
Scroll

Iris meldde discriminatie bij Discriminatie.nl | Lees hier haar verhaal 

 

Er zijn in Alphen aan den Rijn verschillende organisaties waar je terecht kunt als je iets vervelends hebt meegemaakt. Bijvoorbeeld bij het meldpunt Discriminatie.nl, regio Haaglanden en Hollands-Midden. Lees hieronder het ervaringsverhaal van Iris (niet haar echte naam),

Iris was op zoek naar vrijwilligerswerk en had een sollicitatiegesprek bij een grote organisatie. Tijdens het gesprek besloot Iris open te zijn over haar psychiatrische verleden. Ze dacht dat het eerlijk zou zijn om haar verleden te delen, zodat zowel de organisatie als zijzelf een goede afweging konden maken of het werk bij haar zou passen. De organisatie zei dat ze op een lijst zou komen en dat ze snel gebeld zou worden. Dat gebeurde echter niet. Na een tijdje besloot Iris zelf contact op te nemen met de organisatie. Tot haar schrik hoorde ze van de personeelsfunctionaris dat ze geen mensen aannemen met een psychiatrisch verleden.

Dit voelde voor haar oneerlijk en het raakte haar enorm. Ze wist niet goed wat ze moest doen, dus nam ze contact op met Discriminatie.nl Haaglanden en Hollands Midden. Samen hebben ze met haar gekeken naar Iris haar rechten volgens de Wet gelijke behandeling op grond van handicap en chronische ziekte. Met hun advies ging Iris terug naar de organisatie. Aan de receptie vertelde ze haar verhaal en tot haar opluchting werd ze serieus genomen. De organisatie nodigde Iris opnieuw uit voor een gesprek. Dit keer bood de personeelsfunctionaris haar excuses aan en kreeg Iris zelfs een prachtig boeket bloemen. Uiteindelijk was Iris tevreden met hoe ze het samen met de organisatie en Discriminatie.nl heeft opgelost.  

Over het meldpunt Discriminatie.nl  
Discriminatie.nl is een samenwerking van antidiscriminatiebureaus verspreid over het hele land. De afdeling Discriminatie.nl Haaglanden Hollands Midden is onderdeel van antidiscriminatiebureau Stichting iDb. Iedereen in Nederland heeft het recht om discriminatie te melden en daarbij hulp en ondersteuning te krijgen. Ook in Leiden zijn wij te vinden. Ervaar je discriminatie? Dit kun je bij ons melden via het online meldformulier op www.discriminatie.nl, of door te bellen naar 0800 0880. Onze klachtbehandelaars luisteren naar je verhaal en bieden gratis informatie en advies.  

Je kunt bij ons terecht met alle vormen van discriminatie. Discriminatie op de volgende gronden is wettelijk niet toegestaan: afkomst/huidskleur, leeftijd, politieke gezindheid, burgerlijke staat, geloof, levensovertuiging, seksuele gerichtheid, handicap of chronische ziekte, geslacht, nationaliteit en arbeidsduur. Discriminatie kan ook gebeuren op basis van ‘niet-wettelijke gronden’. Dit zijn redenen die niet officieel genoemd worden in de wet, maar waarbij iemand toch oneerlijk wordt behandeld. Denk bijvoorbeeld aan discriminatie vanwege iemands uiterlijk, kledingkeuze of woonplaats. Ook al staan deze redenen niet in de wet, nodigen wij je toch uit om jouw ervaring met ons te delen.

Wij registreren alle meldingen anoniem en verwerken deze in rapportages en de jaarlijkse Monitor Discriminatie. Deze monitor informeert de Minister van Binnenlandse Zaken over de aard en omvang van ervaren discriminatie. Daarnaast publiceren we signaleringsrapporten voor regio Haaglanden en Hollands Midden, waarmee we beleidsmakers en wetgevers wijzen op de uitdagingen in het streven naar een inclusieve samenleving.  

Meer informatie?  
Ga voor meer informatie naar www.discriminatie.nl/haaglandenhollandsmidden.

 

Wil je ervaren discriminatie (anoniem) melden? 
Dat kan via Discriminatie.nl

 

Doe mee
Wij streven naar een gemeente waarin iedereen zichzelf mag en kan zijn. Doe mee en zet je in voor een veilige en inclusieve stad waarin discriminatie en uitsluiting geen kans krijgt.
Doe mee
Ervaar jij zelf ook discriminatie of zie je het in je omgeving gebeuren? Melden helpt!
Discriminatie melden